pdf download

Lagare Radiale si Axiale cu Segmenti Oscilanti si Lagare Obisnuite

Firma UNIPROM SRL livreaza la cerere lagare de alunecare (hidrodinamice) radiale, axiale si radial-axiale, realizate într-o conceptie originala care garanteaza performante deosebite în functionare, avînd o fiabilitate ridicata.

Aceste lagare pot echipa orice tip de masini rotative ca: turbine, turbocompresoare, turbopompe, etc., care functioneaza si la turatii foarte înalte, respectiv cu viteze periferice peste 100 m/s.

lagareLagare radiale

Performantele acestor lagare sunt asigurate prin existenta în constructia lor a segmentilor oscilanti multidirectional, capabili sa preia deplasarile rotorilor la functionarea în regim tranzitoriu sau de pompaj.

Lagarele radiale le realizam, de regula, cu 5 segmenti oscilanti, rezemati simetric pe câte un pivot sferic, solutie care permite asezarea corecta a acestora în raport cu fusul, în orice situatie, si deci realizarea unor conditii de functionare foarte apropiate de cele teoretice. Ungerea se realizeaza prin intermediul unor diuze plasate în spatiul dintre segmenti. Se asigura astfel ungerea corecta a fiecarui segment în parte si o racire foarte buna a fusului. Prin modificarea grosimii adaosurilor de sub pivoti, se pot face ajustari ale jocului, la montaj, sau se poate corecta centrajul rotorului.

In cazul turatiilor foarte înalte, se vor prefera întotdeauna lagarele radiale cu segmenti oscilanti, în locul celor cu suprafete multiple dar fixe.

Spre deosebire de lagarele radiale rigide, cu 3 sau 4 suprafete portante, care sunt foarte sensibile la uzura si devin instabile la o crestere a jocului cu 0,03 ... 0,04 mm, facând posibila avarierea utilajului (în special la regimurile de oprire-pornire daca rotorul s-a dezechilibrat în urma uzurilor), lagarele radiale cu segmenti oscilanti mentin stabilitatea fusului, în cazul unor cresteri accidentale ale jocului cu 0,2 ... 0,3 mm, asigurând oprirea în siguranta a rotorului dezechilibrat.

Lagarele axiale se remarca printr-un sistem original de egalizare a apasarilor pe segmenti, tip Kingsbury, solutie recunoscuta ca asigurând fiabilitatea maxima pentru lagarele axiale, realizat într-o constructie deosebit de compacta, ceea ce permite montarea acestora în gabaritul lagarelor axiale obisnuite, cu segmenti oscilanti pe inel rigid. In plus, suprafetele portante ale segmentilor axiali sunt realizate cu un bombament controlat, dimensionat în functie de regimul de lucru si de uleiul utilizat, ceea ce le confera, de asemenea, o portanta mult sporita fata de a celor echivalenti cu suprafetele portante plane, performantele maxime ale segmentilor axiali devenind sensibil apropiate de cele realizate de segmentii radiali, ce ar lucra în conditii similare.

lagareLagare axiale

Suntem în masura sa înlocuim lagarele, din constructia masinilor, fabricate de cele mai renumite firme din strainatate, cu cele executate dupa conceptia noastra, conferind prin aceasta o fiabilitate mult sporita. Eficienta economica a fost deja demonstrata prin echiparea cu lagarele noastre a unor utilaje de fabricatie straina, la care performantele au depasit sensibil pe cele ale lagarelor originale, înlocuirea lor fiind facuta cu cheltuieli reduse.

Pâna în prezent firma UNIPROM a realizat, în conceptie proprie, lagare radiale si axiale pentru un numar mare de turbomasini de turatie ridicata, din Romania, tip BORSIG, VRK, DEMAG, VRZ, K250, CKD, CLARK, INGERSOLL RAND, ELLIOTT etc.

Utilizând lagarele produse de firma noastra veti obtine si facilitati importante în exploatarea turbomasinilor, întrucât nu sunt restrictii la porniri si opriri repetate.

Lagarele axiale se pot comanda pe baza datelor din tabele, sau pe baza temei dvs. de proiectare. Dimensiunile din tabele acopera gama de dimensiuni de lagare axiale tipizate, uzuale, cuprinse în cataloagele marilor firme producatoare de lagare. Pentru un anumit numar "z" de segmenti si o marime "b" a segmentului, diametrul D 1 trebuie sa se încadreze în domeniul valorilor D 1 cu tolerantele respective din tabel. La depasirea valorii D 1 max. sau D 1 min. se va alege un numar "z" mai mare sau mai mic cu o unitate. Daca este posibil, se vor evita valori prea mici pentru D 1 (apropiate de D 1 min.) deoarece spatiul mic dintre segmenti împiedica racirea corecta a suprafetelor portante, ceea ce poate conduce la scaderea capacitatii de încarcare a lagarului, mai mult decât cresterea obtinuta prin mentinerea unui numar mai mare de segmenti, în aceleasi dimensiuni de gabarit.

lagar axialLagar axial obisnuit cu segmenti oscilanti pe inel rigid
lagar axial Lagar axial cu sistem de egalizare a apasarilor pe segmenti realizat de UNIPROM

Toate lagarele cu segmenti oscilanti executate de UNIPROM, atât cele radiale cât si cele axiale, finctioneaza identic în ambele sensuri de rotatie, cerinta foarte importanta în cazul turbinelor si turbocompresoarelor care, accidental, se pot roti si invers, antrenate de gazul sau aburul din instalatia oprita în regim de avarie.

In afara lagarelor cu segmenti oscilanti, UNIPROM executa, la comanda, orice tip de lagar hidrodinamic, cu o gama larga de dimensiuni, de la cele mai mici, pentru aparate, sau cuzineti subtiri, pentru paliere sau biele de motoare si compresoare cu piston, pâna la lagarele mari pentru tubine si generatoare din centralele electrice. In cele mai multe cazuri, lagarele radiale le prelucram sub forma de lamâie, pentru care garantam si calculul corect, aceasta solutie asigurând atât o racire cât si o stabilitate mai buna a fusului.

La cererea clientilor, executam reconditionari de lagare, respectiv reîncarcarea acestora cu stratul de antifrictiune deteriorat si prelucrarea la noile cote de reparatie. De la caz la caz, se face o returnare centrifugala completa a compozitiei de lagar, sau, la cerere, numai o completare, prin încarcare locala a zonei uzate.

De asemeni, pentru rezolvarea problemelor dvs., privind reparatia sau echiparea cu lagare radiale, axiale si radial-axiale, va stam la dispozitie cu întreaga gama de activitati de consulting, proiectare, executie, montaj si service, cu garantii similare cu cele oferite de firmele renumite din domeniu.